.

.

Wednesday, 6 February 2013

Daftar Nikah Negeri Johor menggunakan e-NCR

Assalamualaikum wbt

untuk anak muda mudi rakyat negeri johor yang nak bernikah pada bulan 4 2013 dan seterusnya, permohonan online adalah diperlukan... kite da xyah isi borang lagi... sebab mebi skang ade program mencintai alam sekitar kot..tu yg isi online je..automatik tros tersimpan dalam server.. senang sket.. hehee... so cara nya.... paling utama... mesti register e-NCR 90 hari sebelum nikah...ase nak awalkan je nikah.. gune tangan je tulis... kan senang.. hahahahaahaa.. nonsense..

1) masuk laman web e-NCR Johor
2) isi & lengkapkan butiran untuk register id pengguna
3) dalam tempoh 14 ari, sahkan pendaftaran id pengguna di pejabat kadi daerah.. leh call je...ni num phone pejabat kadi di johor
      - johor bahru 0722892940
      - muar 069521573
      - batu pahat 074333142
      - segamat 079311330
      - kluang 077771245
      - pontian 076871926
      - kota tinggi 078831348
      - mersing 077998850
      - ledang 069786290
      - kulaijaya 075995602
4) akses e-NCR, klik menu (laki/perempuan) permohonan kebenaran nikah
5) isikan maklumat pada ruang permohonan kebenaran nikah
6) dapatkan maklumat 2 orang saksi (isi dalam online gak)
7) pasangan hadir ke pejabat agama bersame dokumen lain
    - print borang yg kita isi dalam e-NCR tadi
    - salinan ic kite yg nak kawen
    - salinan ic saksi kite dua orang tu
    - surat akuan bujang yg dah ditandatangani oleh orang islam (rujuk)
    - laporan kesihatan hiv : kalau nak buat kt negeri mane2, amek borang kebenaran kt negeri tersebut
    - surat kebenaran kahwin di luar kawasan (drp pihak laki - kalau laki orang laen negeri)
8) surat kebenaran berkahwin (borang 3) dikeluarkan oleh pejabat agama daerah
    - mase tu,soal jawab interview light2 sekali,.,, ok anto by hand,, dan xleh wakilkan
9) permohon menyerahkan dokumen berkaitan bersama surat kebenaran berkahwin kepada pasangan. dan serah kepada jurunikah/kadi.. ni untuk booking bile nak nikah.. pagi petang malam ke... hihi

nota untuk periksa kesihatan, kalau negeri johor strict sket.. kalau amek borang periksa hiv kt negeri johor, maka med check kene buat kat mane2 klinik or hospital gomen negeri johor saje.. kalau nak buat kat negeri laen boleh je..tapi amek borang periksa hiv kt negeri tersebut.. kalau negeri laen, valid hiv result ni untuk 6 bulan.. tapi johor valid 3 bulan aje.. hehe... strict kan? okeh pastu kalu negeri laen leh je wt kt hospital or klinik swasta..tapi johor xleh kan... sabar je la.. renyah sket...

ok memandangkan negeri johor agak complicated, maka encik tunang kene la meregisterkan pernikahan kami ni kat negeri beliau dulu... then baru la aku yg meneruskan...

kalau x faham gak.. leh call mane2 num tepon tadi.. ni dah datang kat pejabat agama..tu yakin nak menulis tu... hihi... ok..selamat berusaha!!

72 comments :

Tiramisu"Erniey" said...

awk..sy tengah try isi nie..ade ruang utk walakah wali (wakil wali), mcm mne ek..nk kne g pjbt agama utk cari kadi dulu ke?

AnaKin said...

Tiramisu"Erniey"

wakalah wali hanya akan diisi kalau wali tol2 x dapat datang...

dah siap isi semua borang.. print then anto terus ke pejabat kadi...

pas light interview... pegawai kt pejabat kadi akan serahkan borang warna pink.. borang ni akan diserahkan kepada kadi... pastu leh la tunggu majlis nikah nt.. hehe.. insha Allah...

ana conda said...

berapa byk salinan yg diperlukan?..

AnaKin said...

ana conda...

okeh... ade list dokumen ape yg nak disediakan.. sediakan satu je setiap satu... kalau kurang.. kat mane2 premis dekat2 ngan pejabat kadi, mesti ada mesin fotostat.. fotostat je kat situ... jangan lupa bawak salinan n ori sijil kursus pra perkahwinan tau.

Anonymous said...

asalamualaikum... saya nak bertanya bley??? dekat dlm borg wali pmpuan,kan ada dua tempt kosong yg kat ats nme wali..yg ke-2 status wali..yg ke-3 disemak oleh..yg disemak oleh tu nk suro ayh kita tndatgn ke???tolong bantuannya..tq

Anonymous said...

Cik Anon,,sori kite tade tenet kat uma..

okeh.. yg disemak oleh tu kosongkan je sebab yg semak adalah pegawai pejabat kadi tu.. so no worries :)

-Anakin-

Anonymous said...

hye nk tanye...isi maklumat lepas tu kne tekan hntr borang dlu baru baru leh cetak borang ke?

AnaKin said...

Cik Anon,

Aah.. isi je sume maklumat.. pas tekan button "hantar" tu... baru die sah kan dan leh cetak borang... pastikan isi borang dengan betul ek... cek 2-3 kali... pas fill in jangan lupe simpan/save..

Anonymous said...

sorry nk tanye ckit..bahagian wali tu x de tmpat tuk tandatangan.cume ade tandatangan penyemak aje.wali mmg x perlu tandatanngan ke?

AnaKin said...

Cik Anon,

Sorrry lambat rep... tandatangan penyemak kosongkn je... yg tandatangan nanti ialah pegawai kt pejabat kadi...

wali xde nak tandatangan pape... cume saksi je...

Anonymous said...

Assalam.nk tanya,kn saksi borang kena tndatangan kn? Nk sain kt mane? Lg 1,maklumat 2 kte hantar sbln sblm nikah kn?

AnaKin said...

Assalam Cik Anon,

kene isi mklumat sendiri, bakal suami/isteri n wali je.. then print out sume...

kat salah 1 borang yg dh di print tu ada maklumat saksi yg perlu diisi dan mintak tandatangan dorang... :)

Anonymous said...

Tolong3!!!sye bru je amk borg hiv..lps dh cek drh..dh dpt kptusan..ap lgkh strusnye?dan kalau lgkh strusnye kne g pjbt kadi..kene bwk skli ke document2 yg lain..tolong share ye.....kalau boleh share smpai hr prnikhn..tq all

AnaKin said...

hi all,,,

ok meh saye share drp mula sampai abes....

okeh.. memula amek borang hiv drp pejabat kadi negeri johor yg berdekatan... gi check darah kt klinik or hosp kerajaan johor.. kalau nak amek kat negeri selangor, borang hiv pon datang dr selangor gak...

then... gi bukak laman web e-NCR negeri johor.. isi id dan letak kata laluan yg senang nak ingat.. pastu call pejabat kadi berdekatan tuk aktifkan id pengguna anda...ni sume dalam tempoh 14 ari selepas anda register (klik masuk itu)

pastu... da aktif, isi la biodata anda (pengantin laki/perempuan).. then isi nama pasangan.. then isi bahagian wali... pastu da xde ape nak diisi lagi kan? tekan send.. make sure sume betol...

then once da send, akan kua sume list yg anda perlu sediakan, borang saksi etc... print la sume kalau takut tertinggal....

okeh... isi bahagian saksi... secara manual (tulis pen), sediakan ic saksi, n mintak tandatangan dorang...

bahagian kite, bawak la ic, sijil pra kawen, borang kebenaran kawen luar daerah (bakal suami dapatkan dr tempat die register nikah - tempat asal die), ni sume salinan n ori kene bawak taw... senang sedia awal2...

bahagian wakalah wali x yah isi sebab tu hanya diisi kalau wali x dapat datang langsung.... pastu ada ruangan, "disemak oleh" yg tu tak yah isi sebab pegawai kat pejabat kadi yg akan check...

da siap sume checklist yg NCR tu soh sediakan, bawak sumenye gi pejabat kadi berdekatan... tunggu nama dipanggil.. nt petugas kaunter tu akan check sume info ada ke x.. kalau lengkap, kite teros dipanggil interview kat dalam bilik... jumpe pegawai la... pastu, pas kua dr di interview, ok leh anto ke kaunter tuk bayaran.....

muge sume faham...

muslim said...

mmg valid 3 bulan jer ker ujian hiv...

AnaKin said...

Hi Muslim,

aah... Ujian HIV negeri johor cume sah tuk 3 bulan sebelum tarikh nikah... sekian...

saya ada pengalaman nak buat ujian hiv, 100 ari sebelum nikah.. still staff nurse kt klinik kerajaan johor tu x bagi... beza 10 ari je kot...

:)

Anonymous said...

SALAM...
NK TNYE SKIT..NK ISI FORM NI MMG KNE 90 ARI SBELOM TRIKH NIKAH KE?KALO ISI AWAL SKIT XLEH KE?

Anonymous said...

Assalam Anonymous,

xleh asenye..sebab die mesti akan tanya bile awak akan kawen... kalau awak kawen not within 90 days, nanti die xnak aktifkan id awak...

lagipun die ada date awak register kan... (auto-detect dalam tenet).. then mase awak gune borang yg same tu,,, so nampak la tarikh tu n tarikh awak kawen... kire x valid.. camtu la kot kalau x silap saye cara dorang tengok...

reason kenapa 90 ari tu saye x pasti... mebi sebab nak tally dengan ujian hiv yg 90 ari valid tu kot...

sekian :)
-Anakin-

Anonymous said...

Awak semua...tp kan..mase sy pegi kursus kawen..die ckp test hiv tu valid 6bulan b4 kite nikah......mne yg betul ni??pening dah :(

Anonymous said...

Tq sis....sy nk tye..kalau nk send after tulis mklumat tu..kene dlm mase 90hr jgk?

Anonymous said...

THANX...KALO SY NK NIKAH 21.9.2013 NI,SY DH ISI 21.6.2013 BLEH KN???

AnaKin said...

Kalau Johor, kompem valid 90 ari je.. sebab iols kawen bln 5.. tapi buat bulan 2 (awal).. pastu staf klinik tu xmo buat... hehe.. padahal lagi 95 ari je kot iols nak kawen...

tapi kalau tipu tu.. iols xtaw la.. iols jenis yg lurus.. pegi je kali kedua.. mase within 90 days...

AnaKin said...

aah tulis maklumat pon within 90 days tu je.. before kawen la.. :)

sebab before dorang aktifkan akaun id kt ncr, memang dorang akan tanya.. "cik kawen bile?" camtu kekdahnye...


ingat taw.. pas create acc id, anda ada mase 14 ari tuk aktifkan.. aktifkan dgn menelepon pejabat kadi negeri johor, x kesah daerah mane2.. cam iols org bt pahat, tapi aktifkan id kt johor bharu... pastu.. tak buang mase,, iols teros settle kan that day, isi borang dalam ncr teros.. sonang je..

Muhammad Radhi said...

anakin.. Salam. Saya asal johor. Dan keluarga menetap di johor. Sekarang saya bekerja di terengganu. Jadi saya perlu isi borang di johor ke terengganu ye? Tunang saya org johor. Dan kami akan nikah di johor. Mcm mana ye ??

Anonymous said...

Thanks korg...so kalau sy jangke nikah 23/11..sy kne test hiv n setle borg kt ncr 90hr b4 nikah..btl x??

AnaKin said...

Muhammad Radhi,,

Assalam..

okeh.. ada dua..

1) awak dan tunang sama daerah.. tunang awak kene isi online ncr cam biase.. fill in borang,,dan print segala sume list... then anto pejabat kadi...

2) awak dan tunang laen daerah,, awak kene ada borang "permohonan kawen luar daerah" even awak org batu pahat, isteri orang muar still kene ada.. means, awak kene dapat kan borang tu drpd pjbt kadi batu pahat... yg ni awak nak apply online tu sye x bape pasti... tapi kalau x silap saya la,,, mase kite register tu,, kita boleh pilih kita as pengantin laki or perempuan.. awak laki, pleh jadi pengantin laki,, then print same sume borang yg disuruh, photostate sume bnde yg dorang nak, then bawak gi pjabat kadi batu pahat.. pastu tunggu dorang bagi borang "kebenaran berkawen luar daerah". then "kebenaran berkawen luar daerah" tu awak bagi kat tunang awak, tunang awak setelkan kat pejabat kadi muar pulak mengikut prosedur yg saye terangkan kat atas.

Sekian :)

AnaKin said...

cik anon..

aah awak kene buat within 90 days.. kalau x silap saye johor adalah penyumbang masalah sosial terbesar kat semenanjung selepas kl.. jadi nak pastikan yg pengantin tol2 xde hiv n aids.. tu yg dibuat 90 days..

kalau 6 bulan.. posibilty nk trjangkit tu mebi ada.. ase nye camtu kot.. nak pastikan tol2 sihat... :)

ala ujian hiv ni 5 min je... so no need to worry... buat sebulan sebelum nikah pon sempat... :)

jihan said...

Salam,

Contoh saya duduk kt Selangor nak kahwin di Johor dan plan bulan 10 nak kahwin .

Kalau saya nak ambik HIV test dalam bulan 6 ni di Selangor, boleh diterima ke bagi membolehkan berkahwin di Johor. Kat Selangor HIV test sah selama 6 bulan , Johor 3 bulan.

Anonymous said...

Hi Jihan,

awak orang selangor.n bakal isteri orang johor camtu ke? atau awak kije kat selangor tapi asal johor?

kalau camtu, kawan saye cam awak. die orang johor n kije kt selangor. die wat test hiv kat selangor, (5 bulan sebelum die kawen kat johor). skang die da selamat kawen. so saye assume xde problem la.. :)

90 days tu cume wujud kalu buat test hiv kt johor je...

-Anakin-

jihan said...

Terima kasih... info yang berguna.

jihan said...

Salam ,

Just nak share, saya dah call pej agama Pontian,Johor. Pegawai agama menyatakan saya kene follow procedure di Johor disebabkan saya akan bernikah di Johor. HIV test tetap 3 bulan sah walaupun saya ambil test HIV di mana2 negeri.

Fira Saiful said...

Salam,
Hi..
Sy bekerja di KL,tapi nikah di BP,so kena sy daftar nikah di bp la kan..kalau sy amek borang HIV di KL dan buat test di KL boleh ke? lepas tu baru isi online form yg johor punya..

AnaKin said...

Thanks Jihan! :)

Hi Fira Saiful,

Its ok... boleh je amek kt KL dan buat hiv test kat KL.. my friend ade buat dan ok je... cume bak kate Jihan, hiv test tu cume sah 3 bulan juge spt di johor..maknanye nak wat kat KL pon still within 90 days b4 u kawen :)

Tenkiyu....

___fina___ said...

salam anakin..

nak tanyala...

bakal suami saya orang muar..

tp saya org selangor...

kami nak nikah kat selangor..

klu ikut pemahaman saya dia kena :

1) ambik surat kebenaran berkahwin kat pejabat agama daerah muar je kan?

2)kena isi e-ncr jugak ke?

3) kena buat perakuan bujang kan?

tu jekan? pls advise..thanks...

jihan said...

sekadar berkongsi info,

Fina,

1) Betul, biasa akan dibagi di pej agama selepas bakal pengantin passed interview.

2) Di Johor dah wajibkan, cuma untuk hantar borang berkahwin boleh hantar borang yg dibeli di pej agama atau dari online.


3) Ye,kalau beli borang di pej agama akan dapat 1 set disertakan sekali borang perkuan bujang. Tinggal isi je. Untuk borang dari online, saya tak pasti. Apa2 call je pej Agama Muar.


Sekian,

AnaKin said...

Jihan...
thanks tolong jawab...

saye ade training... tu x sempat bukak blog :)

muge urusan kalian dipermudahkan... insha Allah.

Anonymous said...

Assalam. Sy nk nikah 15/9 ni. So sy kne hntr sbln sblm trikh tu kn? Bhgian yg perlu di isi hnya maklumat diri,wali & pasangan je kn? Bhgian wakalah wali xperlu isi kn?
Trima ksh

Anonymous said...

Assalam.sis.. Borg tu autosave ke? Cz kte xde printer. Tkt xde button save,trus print

syahida abu hassan said...

Salam... nk tye..saya dah isi borang tu n dah send but tersilap tulis kt alamat.. alamat johor..tp tulis yg kt bhgn daerah tu selangor..cmne yer..blh ke isi edit n send semula??

AnaKin said...

sori Anon 5/8/13,

kite x online lame dah... aah wakalah wali x perlu diisi... dah boleh la isi skang ni... da lambat gak kirenye....

AnaKin said...

Sori Anon 13/8....

kite x online lame dah.... aah kire autosave..tapi sebelum print make sure sume da isi ngan betul.... kalau ade yg salah,,, ase leh wat pembetulan kot....

AnaKin said...

Sori Syahida... lambat lak reply...

ase awak kene call pejabat kadi daerah..selalunye..die leh je tolong tol kan... tapi bersabar je la kalau nak tepon dorang... bukan sekali je teros dapat...

bunga libra said...

nk tny.. bln puasa lepas sy daftar nikah kat encr. pastu sy bleh plak biokan dlm mse 14 hari tnp aktiskan ngn kadi. skrang ni sy nk kemaskini pon xbleh. ape ptot sy buat.bantun pencerahan ...

Syazana Ahmad said...

ASSALAMMUALAIKUM..sy nak tanya la...nape sy nak daftar untuk pengguna baru e-ncr xleh eak?bila sy klik daftar dia keluar popup "MAKLUMAT PENDAFTARAN TIDAK DAPAT DISIMPAN.SILA SEMAK MAKLUMAT INDIVIDU"..
Err..sy rasa sy da isi semua ruang yg perlu diisi.

AnaKin said...

Sorry sangat Bunga Libra,

saya dah lame x masuk office. tu yg susah nak reply... boleh je eceli nak kemaskini.. kalau x leh, tolong call pejabat kadi bedekatan k... :)

AnaKin said...

Sorry Syazana Ahmad, saya da lame x masuk office...

awak kene save dulu sume info.. ada simpan kan? die mmg camtu... saya pun dulu 2-3 kali isi baru leh print.. tapi pas isi, awak terus print.. xyah tunggu sok lusa.. kang awak relogin, da ilang maklumat tu sume...

Syanaa said...

As salam AnaKin..

Saya nk tumpg tny. Sy org jb, psgn sy org Melaka. Kami bakal brnikah di jb. Sebelum hntr permohonan, sy check borg online e-ncr psgn sy. Kemudian sy dapati dia prlu menyatakan PEJABAT KADI asal/mastautin. Adakah ia memaksudkan pjbt kadi psgn sy di Melaka atau pjbt kadi sy di jb? Mohon info jika tahu. TQ :)

AnaKin said...

Hi Syanaa,

sori... awak yg reg kt NCR kan? maknanye.. pejabat kadi tu merujuk kepada tempat awak, iaitu JB.. bkn melaka.. sekian :)

Celestica - Muliati Binti Mohd Tohel said...

sy da datar, mcm mane nak aktif akan sbb bile login msk jer die tulis status tidak aktif.

Anonymous said...

Salam, nak double confirm. Kalau bakal groom(orang selangor), akan menikah dengan bakal bride di johor (sbb dia org johor), jd hiv test bakal groom (yg let say buat kat s'ngor) tu pun akan valid 3bln je kan? betul tak? *thanks in advance.

AnaKin said...

Hi Celestica. Sori sye xde line tenet. Login x aktif maknanye awak x reg lagi. Awak jz kne call je ngan pjbt kadi berdekatan. Ok?

AnaKin said...

Hi anon 9/9. Klu awak buat hiv test kt negeri lain, ikut negeri tu nye kevalidan. Let say selangor,, 6 bulan... Klu jhor mmg validity hya 3 bln eventho awk org anak jati selangor,,,

Fira Hlaf said...

Hi,
Sy baru je dapat maklumat dr pejabat agama daerah batu pahat. die ckp validity utk hiv test di Johor ialah 6 bulan bkn 3 bulan ye.. if rase ragu-ragu juga, call la tanya..

hayati said...

assalamualaikum,nak tanye,borang akuan bujang mmg ade dlm online ncr ke?klau x ade kat mne nak dapatkn?minta bantuan..

Anonymous said...

Assalamualaikum cik
Sy org Gelang Pth, Jhr. Tunang sy pulak org negeri 9 tapi bekerja di Gelang Pth, Jhr jgk. Kami nak nikah di Jhr. Jadi tunang sy ni kne dptkn borang dkt negeri dia jugak atau blh ambik di Jhr?
Terima ksh.

AnaKin said...

Sorry sape2 yang menjengah blog tapi takde respon...

-majlis agama batu pahat sediakan satu pc untuk register online. dan ade sorang akan pantau.. so dont worry

-surat akuan bujang memang kene sediakan sendiri

-hiv test bak kata salah sorang pengkomen leh valid selama 6 bulan.. cam aku ritu memang 3 bulan je.. aku tataw, mebi mase tu baru2 buat online kot

-sape2 yang salah sorang adalah rakyat negeri johor, mang kene gune ncr.. kat ncr memang ada tulis pengantin laki & pengantin perempuan

Sekian..

Anonymous said...

Assalamualaikum.nk tnye klu sy isi alamt semasa alamt kt slgor xpe ke?tp ic still alamt jhor.then tmpoh brmastautin tu sy letk tidak brmastautin xpe ke?

Anonymous said...

Assalamualaikum.Sy nak tanya. Saya nak bernikah pada tarikh 27/12 insyaallah. But problem sekarang ini sya 23/24 ini baru nak kursus kahwin then apa2 persiapan saya dan en tunang belum buat lagi kerana masing2 sibuk... Kami asal dari tempat yang sama(johor).. Soalannya dapatkah saya nikah pada 27/12 ini? Sedangkan mesti daftar eNcr within 90day?

AnaKin said...

Hi anon 9/11,
Awak nak nikah kat johor or selangor? If selangor. Xyah isi ncr. ;)

Hi anon 16/11,
Pasal yg tu sempat je. Kawan saya pon ade dalam sebukan nak setelkan sume. Eceki ncr ni mudah je kalau kite faham. Dalam 2-3 ari dah leh setel. Dun wori k.

Wangian1Malaysia said...

Assalam..

kalau saya org muar..lelaki org perak..perempuan sahaja ke kena isi online??Lelaki xperlu ye..die perlu ikut prosedur negeri perak la kan...dorg still gune borg lagi..

Lagi satu, lelaki kena wat surat kebenaran kawin luar daerah/negeri kan....format ade ke.....

thanks :)

Anonymous said...

salam,
thanks for this post. byk betul komen tak sempat nk baca semua. myb ada yg dah tny..so sori klu tny lg sekali..hehe

masa pegi ke pej kadi utk submit borang, perlukan wali & pasangan (lelaki) ikut sama?

Anonymous said...

Sori sye x bukak blog lame. Utk anon 2/12/13

Yup. Yg kawen kat johir je isi borang ncr. Surat kebenaran kawen tu pejabat agama negeri belah husb awak yg buat. So husb awak tinggalcollect je kt pejabat.

Ok. Klu kat johor, wali n saksi xyh ikot ke pejabat agama utk reg nikah tu. Cukup tandatangan die je.

Sekian. -anakin-

nur afiqah daik said...

salam..sy afiqah..nk tnye..ppuan pun kne wat akuan bujang ke?

saksi tu kalau adik beradik boleh x?

terima kasih

AnaKin said...

assalam afiqah....

awak orang johor? yup kalau johor, akuan bujang tu wajib ada... yg sah kan adalah bos islam. tapi kalau bos x islam leh sah kan kat ketua kampung...

saksi tu bole saje adik beradik.. die nak letak dalam borang je pon.. jz fotostat ic n mintak tandatangan depa.. mase ari tol2 nikah, tak semestinya saksi tu orang yg awak isi kt borang... they can be anyone ...

Sekian...

Watashawa Afiq_ieka said...

Salam.. sye nk tnya pasal ujian hiv tue btol k kite sah ujian tue cuma 3 buln je... sye ngt boleh
Sah smpai bile2...sye nikah 28 hb 3 2014 p sye daa buat ujian hiv pda 14 hb 11 2013.. boleh k mcm tue ye..tolong sye... mcm mne sye nk buat..perlu k sye buat g ujian hiv tue...
Stu g masalah.. ayh sye daa meninggl.. wali sye tinggl di johor bahru so sye ingat sye nk nikah di johor bharu mcm mne proses sye nk buat permindaan daerah

fara reenz said...

Salam..saya nak tanya..sy dah daftar kat e-NCR tp ID belum diaktifkan..ID tu perlu diaktifkan dalam masa 14 hari kan..tp akhir tahun ni baru saya berkahwin..nanti camne yer??sy nak login pakai ID yang sedia ada, lepas tu bila da dekat masa nk nikah baru call pejabat kadi untuk aktifkan ID tu??
terima kasih..

Anonymous said...

Sorry afiq lambat rep.
Ujian hiv tu valid ikot tempat. Ade pengkomen cakap valid 6 bulan. Tapi ikutkan tempat saye valid cume 3 bulan. Saye dok area batu pht (fyi).... Tapi nak selamat within 3 bulan la baru wat. However based on my experience, pegawai yg check laporan hiv tu tak strict pon. Ihihi

Sorry reenz lambat rep
Oooo id tu memang akan aktif within 14 days je. If x diaktifkan maka nanti awak kene apply baru. Tu je. :)

-anakin-

Anonymous said...

Salam nj tnye... saya org kluang johor.. bakal suami org selangor.. tp sy nk nikah di muar johor kt rumh atuk sya.

So cmne yerr prosedur die??

Sy nikah insyaallah 27/4 ni... tp sy dah isi onlne.. tp xaxtivkn lgi... cmne yerr???

Anonymous said...

Hi anon 22/1/14,

Ooo x kisa asenye orang mane n nak nikah katne. Cam kakak sye, duduk jb tapi nikah kt bp. Cumenye ape yg sye faham, if awak nk nikah kt muar, maka kene reg kt pejabat kadi muar la.

Within 14days kene aktifkan id awk. Eceli skang da ad kiosk or pc kt depan kaunter pejabat kadi tu. so nanti ade pape kemusykilan teros tanya kat die. Tapi atlis 3 bulan sebelum kene reg la kan.

-anakin-

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM WBT.. DUDA MCM AKU NI KENA INTERVIEW TAK????

Anonymous said...

DUDA KENA TEMUDUGA TAK?

Anonymous said...

salam,macam mane klu ic number slh isi.tp nk btol kn xboley..sbb die dh kotak kuning kale..